2 Petrus 1,3-11 Macht voor de Koninklijke Opdracht on Prezi
Broers en zussen in Jezus Christus, Beste gasten,
We hebben het dit jaar over het thema het Koninkrijk van God. Inburgeren, hebben we het genoemd
“Het is al vlakbij, dát is de boodschap waarmee de Heer Jezus het land Israël rondgaat aan het begin van de jaartelling. Eigenlijk een andere boodschap dan je zo zou denken. Het is niet ‘bekeer je en laat je redden’, maar het Koninkrijk is al vlakbij gekomen. Hij heeft het hier over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zoals de God de Vader die altijd al bedoelt. Die zijn al vlakbij, zei de Heer Jezus 2000 jaar geleden!
Als je de Bijbel er op naslaat blijkt dit thema, “het Koninkrijk van de hemel” dé belangrijkste boodschap te zijn. De Heer Jezus legt die ook verder met behulp van gelijkenissen uit. En zo geeft hij je een beeld van een koninkrijk dat eerst haast niet te zien dat langzamerhand toegroeit naar het enige koninkrijk dat er uiteindelijk nog over zal zijn. Wereldomvattend! Het koninkrijk waar Jezus Heer, Koning, is. Alle andere zullen verdwijnen. En sinds vorige week zijn we ons ook bewust van de tegenstander, de satan, die bewust onkruid zaait tussen het gewas van dat mooie Koninkrijk om het te verwoesten. Nog voordat het er helemaal is wordt het al aangevallen. Typisch voor de komst van dit Koninkrijk: er is altijd strijd.
Vandaag hebben we het over de ‘koninklijke weg’, oftewel ‘de koninklijke opdracht’. Gelovige christenen worden geacht burgers van dit Koninkrijk te zijn, maar zijn dat niet automatisch. Ze moeten willen inburgeren in dit Koninkrijk. D.w.z. bewust kiezen voor de cultuur, de wetten, de gewoonten en doelen van dit Koninkrijk en die ook in praktijk brengen. Precies zoals je mag verwachten van een Nederlands staatsburger. Je kunt er ook voor kiezen dat niet te doen, maar dat heeft als consequentie dat je er straks ook niet bij hoort.
De Koninklijke opdracht?
Maar ja, voordat je ervoor kunt kiezen of je bij dit Koninkrijk wilt horen, wil je wel weten: wat is die cultuur dan? De Heer Jezus vertelt daar, zolang Hij in Israël rondreist uitvoerig over. Méér dan dat: Hij laat het zien in de manier waarop Hij zelf leeft. En er zijn in zijn biografie, zoals die in Matteüs beschreven is, twee gedeelten waarin de Heer Jezus dit heel kort samenvat: het Grote Gebod in Mat 22 en de Grote Opdracht in Mat. 28. We hebben ze zonet gelezen.
Het Grote Gebod is de kern van Gods richtlijnen. Alle andere die wij van Hem kennen gaan er op terug. We begrijpen: het Koninkrijk is alleen voor liefhebbers.[…] En dan anders bedoelt dan we doorgaans doen. En dan niet een beetje liefhebben. Nee het is liefde in de overtreffende trap: Heb God met ziel en zaligheid lief en je buurman (dat is die naaste, dat kan dus steeds weer iemand anders) als jezelf. En dit is niet alleen emotie, dit is bedoelt als liefde met handen en voeten: God en de ander dienen, de ander goeddoen. Het beste met de ander voorhebben. Laat dat eens op je inwerken […]
Wat je hier ook van vind: dit moet je wel echt willen! Dat zal niet iedereen zo willen
Maar als je dan de Grote Opdracht leest een aantal hoofdstukken later: dan begrijp je dat je deze boodschap bedoeld is voor écht iedereen (alle volken). En dat je Heer Jezus verwacht dat je aan de verspreiding van dat goede nieuws meewerkt. Ze moeten bij God gaan horen (dopen) en leren leven zoals dat bij Gods kinderen past (doen van het Grote Gebod). Laat het nu nog eens op je inwerken en vraag je af wat dit voor jezelf betekent. […]
Broers en zussen, gasten, dit doe je er niet even bij. Zoals je tegelijkertijd lid kunt zijn van een sportclub en van een zangkoor en er dan ook best tijd over hebt om regelmatig lekker in de tuin bezig te zijn. Dat kan allemaal tegelijk, overal besteed je gewoon een beetje tijd aan.
Maar inburgeren in het Koninkrijk vraagt gewoon alle energie die je kunt opbrengen. Al het andere wordt tot bijzaak, waar je nauwelijks tijd voor over houdt. Het Grote Gebod en de Grote Opdracht maken duidelijk: de Heer geeft zijn leven voor jou, maar vraagt jouw nieuwe leven voor zijn Koninkrijk.
Machteloosheid
Broers, zussen en gasten. Wat wil de Heer hier nu mee? Want je moet toch van goede huize komen, wil deze je aan deze Koninklijke opdracht kunnen voldoen. Is dat Koninkrijk van God dan alleen bestemd voor een soort elite van supergelovigen? Hoe bestaat het dat we zomaar kinderen gaan dopen, we weten toch nog helemaal niet of ze dat Grote Gebod wel willen en kunnen gehoorzamen. Het zal alles van hen vragen?
En toch is dit bedoeld voor alle volken, zoals de Heer Jezus ook zegt tegen zijn discipelen in de Grote Opdracht, niet voor een elite. Juist niet! Laat de kinderen tot me komen.
Ik denk dat onze schrik en ons gevoel een heel menselijke reactie zijn op Gods grote, plannen met ons. Die zijn zo groots, dat wij ze bijna niet kunnen bevatten.
De visser Simon –de latere Petrus- reageerde net zo toen hij ontdekte waartoe de Heer Jezus in staat is. We hebben zijn reactie nog, ze is voor ons beschreven: Toen Simon Petrus dat zag, viel hij op zijn knieën voor Jezus neer en zei: 'Ga weg van mij, Heer, want ik ben een zondig mens.' (Luk 5:8 NBV).
Wat bracht hem tot deze reactie? Hij ervaren visser, had meegemaakt, hoe deze Jezus van Nazareth, geen visser van beroep, op slechtste moment , d.w.z. midden overdag, een gigantische visvangst wist binnen te halen. Terwijl –hij beroepsvisser- op het ideale tijdstip, ‘s nachts, nog geen dode vis konden binnenhalen. Hij, als geen ander: een echte beroeps, kon beoordelen hoe groot dit wonder was.
Hij wist niet beter, dit is God zelf en ging op zijn knieën. En zo dicht bij God, zag hij pas echt wie hij is: een klein en zondig mens. Alsof hij ineens in het felle zonlicht stond en alle vlekjes en onregelmatigheden ineens zichtbaar zijn, die hij nog nooit eerder gezien had. Hij is verbijsterd, angstig en klein en denkt: zo’n mens als ik kán niet zo dicht bij God komen en het ook nog overleven.
En wat zegt de Heer Jezus: Wees niet bang Simon, voortaan zul jij mensen vangen. M.a.w. Je gaat met mij meewerken nog veel grotere dinge te doen: het Grote Gebod en de Grote Opdracht. Daar zijn ze weer.
· Het Koninkrijk van God is niet voor een elite van supergelovigen, maar voor van zichzelf zondige mensen zoals Simon.
Simon wordt Petrus
Later leert Simon ons hoe Hij vertrouwen in de Koninklijke opdracht van de Heer Jezus heeft gekregen. In een brief van hem, die hij als oude man schreef, en die wij nog hebben, lezen hoe hij van Simon, Petrus is geworden. De rots waarop de Heer Jezus zijn kerk bouwt.
Petrus schrijft (2 Pe 1,3-11):
· de kracht voor de Koninklijke opdracht schenkt God je (geen voorwaarde, maar een gave). Je moet er gebruik van willen maken
· je krijgt zelfs een aandeel in de Gods karakter, in Gods wezen verbonden met Hem door zijn Geest
· kennis (Wordle) van Christus Jezus en vertrouwen in Hem betekent niet alleen verlossing van het oude slechte maar ook de macht voor een nieuw leven
Ik moet nu kort blijven, maar het lijden, en sterven en weer opstaan van Jezus Christus, geeft ons ook de kracht voor de Koninklijke Opdracht. Dat komt met het kruis mee. Dat is veel meer dan wij vaak denken. Dat moet je weten (kennis) en er dan op vertrouwen (geloven)
Het is als leren fietsen, weet je het nog. In begin lijkt het onmogelijk, je valt en hard en steeds weer. Dat kán ik niet, denk je. Leer ik nooit. Maar we zijn uitgerust met zo iets wonderlijks als een evenwichtsorgaan en dat houdt ons – dat is een gave-, als we er eenmaal op gaan vertrouwen, in evenwicht. Zelfs op die fiets. Dat weten en als we daar op gaan vertrouwen leren we zo bijna allemaal fietsen. In het begin geholpen, later alleen. Vooral in begin moet je er op leren vertrouwen dat iemand achter je loopt en je opvangt.
Geloven is als leren fietsen en leven uit geloof –volgens de Koninklijke opdracht- moet je ook leren. Vertrouwen dat God je vasthoud en je macht geeft niet te vallen. En het is nog aarzelend maar je leert al lief te hebben zoals God het wil en je leert al leerlingen te maken zoals Hij het wil. Hij loopt zelf achter je en houdt je overeind, totdat je niet meer valt. En zo dat je leert vertrouwen in het Koninkrijk te leven. Omdat Hij dat voor jou aan het kruis verdiende.
Zo kunnen Lieke, Naniek, Liam en Florien achter de Heer aan en kunnen Heidi, Jeanette en Gideon aan hun nieuwe taak beginnen. In vertrouwen op zijn macht!
Simon werd Petrus omdat hij geloofde. Je moet wel blind zijn, schreef hij, om niet te zien dat je van je vroegere zonden gereinigd bent.
Kunnen jullie het zien, broers en zussen.
En kunnen jullie vertrouwen dan ook zo is voor ons is?
Weet dat je als je dat wilt, zo het Koninkrijk binnen kunt gaan
Door de macht die Hij geeft voor de opdracht
Door de Heer Jezus kan het.
Amen